13 iunie – Outdoor Office Day/ Ziua de lucru în natură

 

Fig.1 - Grădina Rijksmuseum Amsterdam. Credit foto: Claudia Marcu


Nu știu cum se face că de câte ori îmi programez o întâlnire cu Ioana Biriș (antreprenor social) este soare. Și sunt sigură că nici locul de întâlnire – grădina Muzeului Național din Amsterdam – nu este întâmplător (fig.1). Este locul ideal unde să povestim despre 13 iunie, ziua în care NatureDesks alături de alți parteneri europeni vor să ne scoată din birouri la aer liber. Nu, nu este o zi liberă. Este o zi în care se muncește, dar nu între patru pereți, ci afară, în mijlocul naturii. Am povestit despre ediția din acest an a evenimentului Outdoor OfficeDay (ziua de lucru în natură) cu Ioana Biriș, cea de la care a pornit totul în urmă cu aproape zece ani. 

 

„În 2050 aproape trei sferturi din populația lumii va trăi în orașe. Dacă vrem să trăim, să creștem, să învățăm, să muncim într-un mod sănătos, avem nevoie de niște orașe sănătoase. Și ne-am gândit – pentru că nu sunt singură în toată mișcarea asta – că dacă începem acum să ne regândim orașele, poate avem noroc și în zeci de ani avem niște orașe mai verzi și mai sănătoase. Ziua în sine e o sărbătoare în care lumea iese afară. Îți trebuie ceva în natură, pentru că e neplăcut să lucrezi într-un oraș construit pe betoane. Și noi sperăm că atunci când cei care nu au așa ceva vor vedea ce se poate face și cât de plăcut să lucrezi afară, într-o zonă sănătoasă și verde, poate se gândesc «Oare noi ce putem face să ne schimbăm un pic orașul sau locul de muncă?».”

 

Cu alte cuvinte, pe 13 iunie mergem la serviciu, dar nu într-un spațiu închis, între betoane, ci ne luăm laptopul, ne luăm carnețelul, pixul și lucrăm în parc.

„Exact”, continuă Ioana Biriș. Ne petrecem mult timp între patru pereți, trăim multe zile și mulți ani muncind, deci la un moment dat ai nevoie de altceva. Trebuie să te gândești cum vrei să lucrezi. E adevărat că nu se poate aplica oricărei profesii, dar pentru cei care lucrează la computer, e un moment foarte bun să se gândească la o schimbare. Și dacă nu ai spațiu verde, poate ai un loc de parcare pe care poți să-l sacrifici, să pui niște bănci și mese afară și lucrezi acolo. Sau poate ai, eu știu, un acoperiș plat pe care poți să-l faci verde și să lucrezi acolo. Poți face foarte multe lucruri cu eforturi foarte mici, dar cu efecte foarte mari.”

 

La astfel de schimbări te referi atunci când spui să regândim orașele în care trăim?

„Desigur. Și același model se poate aplica și pentru copii. De ce să faci ora de biologie în clasă, când poți să o faci afară, în parc, dar sigur că parcul acela trebuie să și existe. Uite, aici în Olanda e mult mai ușor să fii afară (fig.2), cum suntem și noi acum, dar sunt foarte multe orașe în care așa ceva nu e posibil.”


Fig.2 - Credit foto: Carly Wollaert


Sunteți în contact cu orașe care chiar trebuie să se transforme?

„Da, în România, cu Timișoara. Prima zi de lucru în aer liber am organizat-o în Cluj, acum câțiva ani, în cadrul Someș Delivery. E o platformă în care niște oameni absolut fantastici vor să schimbe orașul plecând de la Someș. Acolo am început, a fost primul oraș. Pot spune că a fost un succes pentru că mulți s-au arătat interesați de ideea de a lucra afară. Atunci am sădit sămânța. Și după aceea am încercat în Utrecht. Împreună cu parteneri locali am transformat două locuri, deși sună mare când spun transformat. Efectiv am scos mașinile dintr-o parcare, am pus niște mese, scaune, am adus cafea, am adus și wi-fi. Și am avut 200 de oameni care au ieșit să lucreze afară, de la directorul ProRail (compania responsabilă de rețeaua căilor ferate din Olanda, cu sediul central în Utrecht, n.r) până la portar. În plus, au început să vorbească între ei. Prin urmare, există și o dimensiune socială foarte plăcută.

Până la urmă, în fiecare om e un copil. Dacă îi scoți papucii și îi pui picioarele pe iarbă, e copil. Suntem copii cu toții.

De atunci evenimentul cumva a crescut, suntem mult mai mulți. Participă organizații din Seul, Malmo, Londra, Washington DC, din orașe din Elveția, Finlanda, Suedia. Bucuria mea cea mai mare este că participă și un oraș din România. În Timișoara, împreună cu Iulius Town Business Center, deschidem spațiul verde pentru a invita oamenii să lucreze acolo (fig.3).”


Fig.3 - Iulius Town Business Center Timișoara. Credit foto: Meaning and Fusion of Work


 

Iată ce spun cei din Timișoara despre ziua de lucru în natură:

„Evenimentele prilejuite de Outdoor Office Day sunt o ocazie pentru câteva sute de angajați ai companiilor din Iulius Town United Business Center de a experimenta munca în aer liber, de a interacționa afară și de a face activități specifice, precum întâlnirile sau brainstorming-urile live interne ale fiecărei organizații. E și prilejul de a interacționa cu arta, cu studenții la atelierele artistice ad-hoc făcute de aceștia printre spațiile de lucru, cu expozițiile artistice și cu proiectele Urban Link 15ʼ. Pe scurt, e un prilej de a lucra și interacționa în aer liber, cu gândul la sensul, fuziunea și viitorul muncii.”

 

La finalul dialogului, am rugat-o pe Ioana Biriș să-mi dea exemple de orașe din România care ar trebui să-și schimbe atitudinea față de natură. Răspunsul ei a fost foarte scurt și clar: „Eu cred că în România toate trebuie să se schimbe”.

 

Notă:














Fig.4 – Ioana Biriș. Credit foto: Cristian Călin


Ioana Biriș (fig.4) s-a născut în Târgu Mureș, unde a studiat medicina la Facultatea de Medicină și Farmacie. Locuiește în Olanda de peste 20 de ani. A absolvit facultatea de psihologie la Universitatea din Amsterdam. A înființat Nature Desks, prin care încurajează munca în mijlocul naturii. În 2018 a creat Harta verde și albastră a Amsterdamului, cu o a doua ediție în 2022. Proiectul i-a deschis ușa și spre alte orașe olandeze, ca Almere și Breda. La Outdoor Office Day 2024 participă aproape 150 de organizații din diferite orașe din lume.



Autor: Claudia Marcu

Editare: Mihaela Niţă

Comentarii

Postări populare